пʼятницю, 5 квітня 2024 р.

Розцвітання та здоров'я. Як весна впливає на наше емоційне самопочуття

 Весна - це пора розцвітання і відродження природи, час, коли довгі зимові дні залишаються позаду, і нове життя оживає, коли день довший та світлий, на дворі тепліше та починають розцвітати квіти і зеленіти дерева.

Цей період може мати значний вплив на наше емоційне самопочуття та загальне здоров'я, коли багато людей відчувають позитивні зміни у своєму емоційному самопочутті. Зі збільшенням тривалості світлового дня наш організм виробляє більше вітаміну D, що позитивно впливає на наш настрій та загальне здоров'я.

Весна означає початок росту рослин та квітів, що може викликати у нас позитивні емоції. Спостерігати за процесом розцвітання природи може збуджувати наші відчуття радості та надихати.

З теплими весняними днями з'являється більше можливостей для проведення часу на свіжому повітрі та зайняття активними видами відпочинку, такими як прогулянки, велосипедні поїздки або садові роботи. Фізична активність сприяє виробленню ендорфінів - природних антидепресантів, які підвищують настрій та зменшують стрес.

Для багатьох людей весна асоціюється з новими початками і можливостями для самовдосконалення. Це може стимулювати нас до втілення нових цілей, планів та мрій, що позитивно впливає на наше емоційне самопочуття.

Важливо пам'ятати, що хоч для багатьох людей весна приносить позитивні зміни у їхнє емоційне самопочуття, але для деяких цей період може бути складним. Такі люди можуть відчувати стрес або тривогу у зв'язку зі змінами в навколишньому середовищі або переживати проблеми, пов'язані з алергіями на цей час року. У кожного індивідуальні особливості, тому важливо слухати своє тіло і реагувати на будь-які зміни у своєму емоційному стані.

У цілому, весна впливає на наше емоційне самопочуття та здоров'я, надаючи нам більше енергії, позитивних емоцій та можливостей для активності та соціалізації. Це час, коли ми можемо насолоджуватися природою, покращувати своє фізичне та психічне здоров'я та насолоджуватися життям.

Весняна депресія у дітей та підлітків : як батькам підтримати своїх дітей

Весняна депресія у дітей та підлітків - це стан погіршення настрою та психічного самопочуття, який може виникнути у зв'язку зі змінами, які приносить весна. Це може бути пов'язано з різкими змінами погоди, змінами у графіку або обов'язках, соціальні проблеми або особисті труднощі, підвищеною втомлюваністю або навіть переживанням стресу перед кінцевими іспитами чи оцінками в школі. Цей період може стати особливо складним для підлітків, оскільки вони часто переживають інтенсивні емоції та почуття, і навіть незначні зміни можуть вплинути на їхнє самопочуття і настрій. Деякі з ознак весняної депресії у дітей та підлітків включають, такі як зниження енергії та інтересу до звичних занять, погіршення настрою, почуття безнадійності або пригніченості, зміни в сні та апетиті, соціальна ізоляція або відчуття відчуження від оточуючих, погіршення навчальної успішності та інших змін у поведінці.

І ось виникає найголовніше питання, як батькам підтримати своїх дітей у разі весняної депресії ?

  • Найперше що може допомогти це підтримка та розуміння. Важливо показати свою підтримку та розуміння, а не звинувачувати чи вимагати від дитини "перестати скаржитися".
  • Також не забуваємо про стабільність та прогнозовану рутину , яка може допомогти зменшити стрес, пов'язаний зі змінами.
  • Спорт теж може стати у пригоді. Заняття або фізичними вправами можуть підняти настрій та збільшити енергію.
  • Відкрите спілкування та слухання думок та почуттів дитини допомагає, вона почувається підтриманою.
  • Похвалюйте вашу дитину за її досягнення, навіть якщо це невеликі речі. Відчуття власної цінності та підтримки може допомогти їй впоратися зі стресом.

Якщо ви помічаєте, що депресія дитини стає серйозною проблемою, зверніться до фахівця - психолога чи психіатра, які спеціалізуються на роботі з дітьми та підлітками. Психолог або психіатр зможе надати ефективну допомогу та поради. Важливо пам'ятати, що кожна дитина унікальна, тому підхід до підтримки її в цей період також має бути індивідуалізованим. І, звісно ж, якщо ви відчуваєте, що ваша дитина потребує професійної допомоги, не соромтеся звернутися до фахівців.


четвер, 9 листопада 2023 р.

Як батькам та педагогам допомогти дитині у складних життєвих ситуаціях ?

   

 
Батькам та педагогам варто пам'ятати, що як би дітей не оберігати від інформації, вона все - рівно надходитиме від їхніх однолітків, товаришів та знайомих, оскільки діти відвідують навчальні заклади та різноманітні гуртки. Тому краще, якщо дорослі  будуть самостійно інформувати дітей, при цьому враховуючи вікові особливості спілкування. 
     Педагог або батьки можуть самостійно  обговорити з дітьми ситуацію, яка склалася, ретельно добираючи слова. Будь-яка інформація повинна бути подана дитині, але у відповідності до її віку та рівня розвитку. Почувши інформацію в деталях та через  надлишок відомостей у дитини може виникнути страх та відчуття не захищеності.  Педагог може обговорити з дітьми ситуацію, яка склалася, ретельно добираючи слова. Будь-яка інформація повинна бути подана дитині, але у відповідності до її віку та рівня розвитку. 
     Дитячий та підлітковий психолог Вольфганг Єльзнер (Wolfgang Oel-sner) вважає, що дітям важливо розповідати про те, що відбувається, і як ці події тлумачать. «Протест – це можливість сказати «ні», бути проти чогось, що і потрібно передати. Цьому дітям потрібно навчитись, тому що, говорячи про протест, ми даємо дітям розуміння, що в них є право вести дискусію, що вони можуть заперечувати те, з чим не згодні».
  Важливо знати, що обговорення з дітьми на тему ситуації в країні, потрібно правильно використовувати слова та вирази. До правильних слів та виразів належать ті, які не є оціночними, не несуть погрози і не навіюють страх, а просто констатують сам факт подій. Не можна бути впевненими, що всі діти в групі займуть однакову позицію до того, що відбувається, бо вони мають сім’ї і на їх світобачення впливає позиція членів сім’ї. Щоб раптом не спровокувати конфлікт у колективі, це потрібно враховувати.
 Рекомендовано обговорювати педагогам з батьками реакції дітей на події та як це відображається у поведінці дитини. Через те, що відбувається у державі, серед дітей можуть бути, ті хто втратив когось з батьків. Успішність таких дітей може знизитись, з'явитися розсіяність уваги, замкнутість до навколишніх. Важливо сприймати таку дитину, як особистість яка переживає втрату. Також варто, щоб у групі діти знали, що у якоїсь дитини загинули чи постраждали батько чи мати і толерантно обговорювати питання. Коли ситуації такого роду обговорюються в групі, це дає можливість дітям проявляти співчуття та толерантність один до одного. Важливо показати та навчити дітей поваги до переживань інших. 
    Доречно вміти розпізнавати ознаки, які вказують на те, що дитина переживає втрату або має депресивні прояви. У разі необхідності потрібно повідомити тих близьких, які опікуються дитиною, щоб вони мали можливість підтримати її.
    У періоди великих хвилювань батьки можуть не дозволяти дітям ходити до навчального закладу, в принципі батьки мають право залишити дитину вдома, але повернення до звичного життя допомагає дитині зміцнити почуття безпеки та здатності керувати своїм життям. Підтримка звичного способу життя дуже позитивно діє на дитину та є для неї доказом власної безпеки та стабільності. 
Коли дитина переживає травму, яка підсилюється стресом, батькам та педагогам варто не нехтувати цією ситуацією, а краще звернутися до фахівців за допомогоюУ періоди надзвичайних ситуацій, які викликають багато тривоги та не мають остаточного вирішення, певний час особливо важливою є різнобічна підтримка дітей. Важливо, як і для батьків та і для педагогів підтримувати дітей. Адже, коли дитина має захист, їй легше позбутися стресу та негативних думок. 
    

    Кілька підказок, які дорослі можуть використовувати для допомоги дітлахам : 
1. Будьте слухачем. Проведіть час, щоб більше дізнатися про, те що трапилося. Краще слухайте дитину без засуджень і зрозумінням. 
2. Забезпечте безпеку. Попіклуйтесь про стабільне та безпечне середовище, для дитини в даний момент важливо відчувати захищеність та безпеку.
3. Створіть рутину. Рутинні дії можуть допомогти стабілізувати життя. Вони надають відчуття порядку і прогнозованості (наприклад як , відвідування навчального закладу, гуртків та спортивних секцій, зустріч з друзями, прогулянки з рідними).
4. Залучіть психологічну підтримку. Зверніться до психолога або іншого фахівця, який може надати допомогу дитині в подоланні стресу і травм. 
5. Поширюйте позитивність. Зосереджуйтесь на позитивних аспектах життя, підсилюйте міцні сторони дитини і надихайте її на досягнення. 
6. Сприяйте соціальній взаємодії. Соціальна підтримка може відігравати важливу роль у відновленні. 
7. Співпрацюйте з іншими. Взаємодійте з іншими батьками або педагогами та знайомими дитини, щоб створити сильну підтримуючу мережу для дитини. 
8. Навчіть стратегіям управління стресом. Навчіть дитину ефективним стратегіям управління стресом, таким як дихальні вправи та медитація. 
    Варто, не забувати, що кожна ситуація унікальна, і важливо враховувати індивідуальні потреби дитини. 


   Для додаткового саморозвитку, цікава та повчальна література для педагогів та батьків. 



вівторок, 17 жовтня 2023 р.

Завдання для психічного здоров'я

    У теперішньому світі вже багато хто знає, що таке психологія. Людина, яка приймає психологію, розглядає внутрішні процеси та їх взаємодію. Вона освічена про важливість психічного здоров'я та розуміє як важливо піклуватися про себе не тільки зовні, а й у середині. 

7 завдань для психічного здоров'я 
(1 день - 1 завдання)

      1. Написати список вдячностей 
собі
своїм рідним
- друзям, близьким
- будь-кому і будь-чому
      2. Зробити собі приємність
- можеш собі зробити невеликий подарунок
- приготувати/ купити собі щось смачне
      3. Скласти плейлист пісень під будь-який настрій
під сумний/веселий настрій
пісні, щоб потанцювати 
музика для спорту/навчання/роботи 
      4. Створити колаж власних ресурсів
- підібрати картинки які відображають заняття, що вам подобаються і які допомагають вам відновлюватись (наприклад хобі, спорт і тд.)
- скласти колаж (в телефоні або роздрукувати картинки)
      5. Написати 10 помилок, за які готові пробачити себе
- не все, що ми робимо може відповідати нашим бажанням і уявленням, тому важливо вміти пробачити себе і йти далі
      6. Намалювати свої емоції 
- передайте на папір як можуть виглядати ваші емоції: якого кольору злість? якого розміру сум? який колір асоціюється з радістю? і тд
      7. Вийти на прогулянку на самоті
- можна виділити не так багато часу, щоб пройтися по вулиці і побути в моменті. 


Розцвітання та здоров'я. Як весна впливає на наше емоційне самопочуття

  Весна - це пора розцвітання і відродження природи, час, коли довгі зимові дні залишаються позаду, і нове життя оживає, коли день довший та...